Vandringsleder i Älvsbacka

Hur hittar man till Älvsbacka?

Fiske i Älvsbacka

Djur och Natur i Älvsbacka

Älvsbackas historia

När vi målade Fyrbo!!!

Kontaktinformation:
Cecilia Skoglund tel 0705275290 epost:styrelsen@alvsbacka.se

Fyrbo

Älvsbacka bruk var en gång ett av Värmlands största järnbruk. Nu kan du besöka denna bygd, njuta av den speciella naturen, snappa upp lite svensk historia och vandra på våra leder. Läget är magnifikt intill sjön Gräsmången, forsen och den lilla älven Östansåsån. Här kan man allt efter säsong bada, paddla, fiska, åka skidor eller skridsko, vandra på byalagets tre vandringsleder, bada vedeldad bastu, grilla, äta, mötas..

Älvan består, Fyrbo går..
Vid ett medlemsmöte hösten 2014 beslutades det i demokratisk ordning att Byalaget Älvan skulle återlämna Fyrbo till Karlstad kommun. Älvan hade nått vägs ände i försöken att driva verksamhet i Fyrbo, både det ideella och ekonomiska kapitalet var slut. Älvans verksamhet har dock fortsatt att utvecklas och vi har mängder med olika aktiviter årligen i linje med vår inriktning!

Rapport, ifrån en målarpensel....

Det var nog bland det roligaste vi gjort i Byalaget Älvan, att måla Fyrbo. Martin Edman och Hasse hade förberett med färg, penslar, ställningar och lift. Sen droppade vi andra in. Ingen kunde anat att så många skulle slita med borste eller pensel i handen! Gissa hur många som kom under de drygt fem dagar som det målades!
Aldrig hade vi trott att det skulle bli en sådan uppslutning! Aldrig hade vi trott att vi skulle få både gavlarna och framsidan klara och dessutom en stor del av baksidan. Där var rullstolsburna Kristin som till och med följde med Lars upp i liften och var väl halva dagen däruppe och målade utbyggnadena på taket. I värmen. Och 5-årige Samuel slet med penseln.
-Mat! kallade Agneta eller Maud och Pelle L.
Och vi alla rasade ner från ställningar och stegar och liften och taket med skoj och skratt och stoppade i oss härligt tillagad mat.
Sen upp igen efter paus och kanske ett svalkande bad.
-Kaffe, ropade Agneta och serverade överraskningar. Totten hade gjort en blåbärspaj och Maria i Stenåsens gård hade levererat råmjölk som Agneta snodde ihop kalvdans av! Mums!
Att arbeta tillsammans förhöjer sammanhållningen och livet, eller hur? Fråga oss 41(!) som borstade och rensade och lagade mat och hämtade och lämnade och målade allt från en förmiddag till fem dagar i sträck!
Den festligheten är något att se fram mot när vi nästa år avslutar målningen med baksidan av Fyrbo, annexet och finishen på den numera röda dörren och de gröna fönsterbågarna.


Målare och rapportör: Birgitta Öjersson

Se bilderna som Birgitta tagit under arbetets gång! klicka här!


Copyright © 2022 Älvsbacka

kontakta: webbansvarig